Blogi

Ajatuksiani politiikasta ja maailmasta ympärillämme.

15. tammikuuta, 2022 – Aleksi Kurki

STOP terapiatakuun viivyttelylle

Terapiatakuu-kansalaisaloitteen jättämisestä tulee kuluneeksi yli kaksi vuotta, eikä hallitus ole vuodattanut tippaakaan hikeä asian eteen, Kokoomuksen esityksistä huolimatta. Nyt on aika siirtyä juhlapuheista tekoihin.

THL:n mukaan kolmasosa korkeakouluopiskelijoista kärsii ahdistuksen ja masennuksen oireista. Korona-aika on lisännyt erityisesti nuorten pahoinvointia entisestään. OECD arvioi mielenterveyden häiriöiden kustantavan Suomelle noin 11 miljardia vuodessa. Valtakunnallisen terapiatakuun kustannukset olisivat arvioiden mukaan noin 35 miljoonaa. Mikä tässä siis kestää?

Apua on saatava matalalla kynnyksellä, kun sitä tarvitsee – nopeasti. Tähän tarvitsemme terapiatakuuta, joka takaa mielenterveyspalveluiden osalta nopean ja helpon hoitoonpääsyn: hoitoon viikon kuluessa. Vaalien alla tietysti väitettiin, jopa televisiossa pääministerin toimesta, että hoitotakuu sisältää terapiatakuun ominaisuudet. Näin ei kuitenkaan ole. Terapiatakuuseen sisältyvät psykoterapiat ja muut ammattilaisten toteuttamat varhaiset psykososiaaliset hoitomenetelmät. Hallitus ei sisällytä näitä hoitotakuuesitykseensä.

Panostukset varhaisessa vaiheessa maksavat itsensä moninkertaisena takaisin, mielenterveydenhäiriöt eivät odota. Nyt on aika teoille, eikä juhlapuheille.